Vajon mennyi pénzt adnak vissza a polgároknak ebből most az elszámoláskor?
2017. augusztus 17. írta: BoldogÉ

Vajon mennyi pénzt adnak vissza a polgároknak ebből most az elszámoláskor?

tudta-csatorna-erd.jpg

Tudta Ön, hogy az állam 2013-ban az önkormányzat adósság átvállalása keretében a csatornázáshoz kapcsolódó önkormányzati adósságból több, mint 5 milliárd forintot kifizetett?

Ha az állam kifizette az adósság jelentős részét, amire nyilván lettek volna törlesztő részletek, akkor a polgárok jogosan várják el, hogy hasonló mértékben, mint a közösség adósságát, az egyéni hozzájárulásokból is fizessenek vissza.

Úgyis most van ez elszámolás ideje.

Nyilván T. Mészáros polgármester és csapata is így gondolta, csak eddig még nem akarták megosztani a jó hírt az érdiekkel.

Már csak azért is, mert  elég furcsán mutatna a politikai térképen, főleg a választások előtt, hogy az EU-s hozzájáruláson kívül a csatornázási pénzek nagy részét a lakosság saját zsebből fizetné majd.

Az Adósságátvállalásról szóló döntésről az akkori előterjesztést itt olvashatja.

Nézzük mit is tartalmazott az az ominózus előterjesztés, ami 2013. február 14-én került a közgyűlés elé.

A Kormány, a helyi önkormányzás feladatainak újrastrukturálása mellett az önkormányzati gazdálkodás feltételeit és módját is megváltoztatta. Ahhoz azonban, hogy az önkormányzatok meg tudjanak felelni a számukra az Alaptörvényben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben meghatározott – szigorúbb – gazdálkodási szabályoknak, és az új feltételek mellett is biztosítható legyen a közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátása, a pénzügyi-gazdasági rendszerük alapjainak megszilárdítása is szükséges, azaz rendezni kell az eddigiekben mind a működésüket, mind a fejlesztéseiket segítő, de korábban az állam által nem fedezett kiadásokkal kapcsolatos kötelezettségvállalások sorsát.

Magyarán szólva ez volt az ún. kormányzati adósság átvállalás, a Költségvetési törvényben rendelkeztek az adósság átvállalásának mértékéről. Az adósságátvállalás mértékének alapja az önkormányzat adóerőképessége és a településkategóriája alapján került meghatározásra.

 

Érd Megyei Jogú város Önkormányzata a Költségvetési törvény alapján a 70%-os adósságátvállalásra jogosultak közé került, ami az ún. MINARET Kötvény-t illette.

Ez azt jelentette, hogy a 2013, január 1-én fennálló 7 325 572 340 Ft adósságból, 5 127 900 638 Ft adósságot az önkormányzatnak biztosan nem kellett kifizetnie

Ráadásul, a konszolidáció során még lehetőség volt esetlegesen arra, hogy ennél magasabb arányban vállaljon át az állam bizonyos adósságokat.

Ez igazából a lényegen nem változtat, vagyis több, mint 5 milliárd forintot nem kellett az önkormányzatnak kifizetnie.

Ezek után természetesen adódik a fenti kérdés, mekkora összeget fognak a polgároknak visszafizetni ebből a pénzből?

Kérdezzék meg képviselőjüket és polgármerüket!

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2412757562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása