PERELNIÜK KELL?! Vagy visszakapják végre az ÉRDIEK A CSATORNAPÉNZÜKET?
2018. május 31. írta: BoldogÉ

PERELNIÜK KELL?! Vagy visszakapják végre az ÉRDIEK A CSATORNAPÉNZÜKET?

penzeso1-bal-rad-hu.jpg

A csatornaépítéshez beérkezett jelentős uniós támogatás ellenére a 250 ezer forintos lakossági önrészből Érden a tervek szerint kb. 11 ezer forintot akarnak visszafizetni.

A legfontosabb kérdés, hogy jogszerűen finanszírozták-e a lakossági pénzekből a kiegészítő beruházásokat. A társulat kasszájában 196 millió forint maradt 2018 májusára. Tavaly kiemelkedően magas összeget, 2,3 milliárdot utaltak át az önkormányzatnak fejlesztési célra, így a társulat 2017-es év végi mérlege 227 millió forintra csökkent.

A visszafizetésről szóló döntés első lépését május 10-én tette meg Társulat küldöttgyűlése, amelyen arról is döntöttek, hogy a társulat 2018-ban az előző évhez képest nagyjából kétszer annyit, 66 millió forintot költ saját magára az elszámolási eljárás tervezett lezárásáig, október 30-ig.

A május 10-én megválasztott elszámolási bizottság elnökévé az intéző bizottság korábbi elnökét, a közgyűlés Fidesz-frakciójában ülő Szabó Bélát választotta a helyszínen mérsékelt érdeklődéssel kísért küldöttgyűlés. Szabó kemény munkát fog biztosan végezni, hiszen havi 400 ezer forintot kap az elszámolási folyamat irányításáért.

Eltérő helyi sajátosságok miatt természetesen nem lehet összehasonlítani az ország különböző településein visszakapott vagy követelt összegeket, de például Szigetszentmiklós Bucka településrészében a helyi civilek nem elégedtek meg azzal, hogy a befizetett 250 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulásból 153 ezer forintot visszakaptak, szerintük 167 ezer forint a jogos követelésük.

Az ország legalább két tucat településén kialakult konfliktus forrása az, hogy az uniós támogatás megérkezéséről az önkormányzatok egyrészről nem értesítették a lakosságot,  vagy a csatornaberuházástól eltérő más feladatok finanszírozása miatt a pénzügyi-tulajdonjogi elszámolás elhúzódására hivatkozva halogatták a lakossági önrész visszafizetéséhez vezető elszámolási eljárások megindítását.

Az ország számos településen kezdeményeztek bírósági vagy hatósági eljárásokat a csatornaberuházások során tapasztalt visszásságok miatt.

Az érdi csatornaberuházást áttételesen érinti az a vizsgálat, amelyet a kormányhivatal kezdemlényezésére a vízügyi igazgatóság indított a szomszédos Tárnokon (Tárnok önkormányzata az egyik tagja annak a társulásnak, amely Érd, Diósd és Tárnok csatornaberuházását levezényelte.)

Nem értesültünk semmi olyan információról, hogy bárki  – például a karácsondi döntés mintájára – cégbírósági vagy hatósági eljárást kezdeményezett volna a több mint harmincmilliárdos érdi beruházás ügyében.

Az érdi víziközmű-társulat ülése után az érdi közgyűlési egyik ellenzéki tagja, Érd volt alpolgármestere, Csőzik László így nyilatkozott az Átlátszónak:

“A problémát az okozza, hogy nagyságrendileg csak közel 200 millió forint maradt a Társulat számláin az érdemi lakossági visszatérítéshez szükséges 2,5–4 milliárd forint helyett. A rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat a Társulat felhasználta, az elköltés módjáról pedig – ha most megkérdeznénk – a társulat vezetése biztosan azt állítaná, szabályosan, kizárólag a csatornázási program céljaira fordította azokat”

A társulati elszámolási eljárás megindításával most végképp elérkezett az idő a csatornázási program végrehajtásának alapos vizsgálatára, így többek közt arra is, hogy a vízgazdálkodási törvény rendelkezéseibe – különösen az alapfeladatán túli tevékenységek végzésének tilalmára vonatkozó előírásába – ütközött-e a kiegészítő beruházások megvalósítása.

Ha az bizonyosodna be, hogy igen, úgy megteremtődne a jogcím a hozzájárulások – legalábbis egy meghatározó részének – eredményes visszaperléséhez, mondjuk akár egy lakossági felperesi pertársaság irányából – vetette fel a bírósági út lehetőségét a civil színekben politizáló ügyvéd.

“Könnyen előfordulhat azonban, hogy ezt a kérdést már eleve csak bíróság előtt, egy perben lehet tisztázni. Nekünk, ellenzéki képviselőknek ezt a kérdéskört kell most alaposan végigjárnunk, s még hangsúlyosabban kiállni a lakossági érdekek mellett. Magam mint a civil életben gyakorló peres ügyvéd ebben kiváltképp ki kívánom venni a részem” – nyilatkozta az Átlátszónak Csőzik.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6914015196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása