A NAGY VESZTESEK: Brutális összegeket buktak a SZÉP-kártyások
2018. június 13. írta: Cseri Pali

A NAGY VESZTESEK: Brutális összegeket buktak a SZÉP-kártyások

szepkartya_lejar_ga.jpg

Az előző évinél 60 százalékkal többet buktak el pénzükből a SZÉP-kártyások – gyűjtötte össze az Azénpénzem.hu. A bankok összesen mintegy 2,1 milliárd forintot utalnak vissza a hó végéig a munkáltatóknak a tavalyi 1,3 milliárddal szemben. Volt, aki több mint 600 ezer forintot vesztett így el.

Egyre több pénz vész el a SZÉP-kártyákról – állapítottuk meg tavaly. A plasztikot kibocsátható három bank 2017-ben több mint 1,3 milliárd forintot utalt vissza a munkáltatóknak, ami a 2015-ös mélypontot mintegy 45 százalékkal, a 2016-os értéket pedig majdnem 26 százalékkal haladta meg. Az idén viszont– derül ki az Azénpénzem.hu által összegyűjtött adatokból – a kihasználatlanul maradt pénz több mint 60 százalékkal múlja felül a tavalyit.  Még szerencse, hogy ilyesmi utoljára fordul elő, megváltoztatták ugyanis a pihenőkártyára vonatkozó szabályokat.

Az utolsó hónapban alaposan belehúztak a kártyabirtokosok. Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően – hangsúlyozták az OTP-nél – a lejárati határidő közeledtével erőteljesen növekedett a költés. Csak az utolsó egy hét alatt több mint 700 millió forintot használtak fel a kártyabirtokosok. Arányában az MKB még erre is rávert.  

Elképesztő összeget úsztak el

Az OTP-nél érdeklődésünkre elmondták: egy kártyabirtokosra jutó átlagos összeg kevesebb, mint 8 ezer forint, ugyanakkor egyes feledékeny ügyfelek akár egy családi nyaralás árát is a kártyájukon pihentették. A legmagasabb lejáró egyenleg értéke valamivel több mint 600 ezer forintot tett ki. A K&H pihenőkártyásai átlagosan 9,1 ezer az MKB-é 6,7 ezer forintot vesztettek most el.

Az átlagok persze utóbbi bankoknál is jókora eltéréseket takarnak. Az MKB-nál a legnagyobb fel nem használt összeg 267 ezer forint volt. Majdnem 200 fő vesztett most 100 ezer forintnál többet. Nem egészen száz forintot majdnem tízezren, egy ezresnél kevesebbet pedig további több mint 16 ezren buktak.

Mint érdeklődésünkre az MKB-nál elmondták: a kisebb összegek elköltése nem mindig lehetséges, ha nem érkezik ismételten feltöltés a kártyára. Az esetenként meghökkentő pénzre pedig magyarázat lehet, hogy akadnak olyan vállalatok, akik a munkaviszony megszűnésekor visszakérik a dolgozótól a SZÉP-kártyát, a kártyabirtokosoknak tehát a továbbiakban egyáltalán nincs lehetőségük a juttatást felhasználni.

 

Mit kezdhet a pénzzel a munkáltató

A 2016. évi támogatásból megmaradt egyenlegek május 31-én éjfélkor lekerültek az érintett kártyabirtokosok számlájáról. A bankok a június 30-i határidőig visszautalják a megmaradt pénzt az azt a plasztikra feltöltő munkáltatóknak. Az OTP több mint 8600, az MKB 1871, a K&H 1500 munkáltató részére továbbít pénzt még ebben a hónapban.

Fata László, cafeteriaszakértő hangsúlyozza, hogy a munkáltatónak ezt az összeget egyéb bevételként kell könyvelnie. Amennyiben visszatöltik a maradék összeget a kártyákra (ha sikerült azonosítani a kártyabirtokosokat és az összegeket, mert a bankok ilyen adatokat nem küldenek, de nem is küldhetnek), akkor az idei szabályok szerint, idei juttatásként adóznunk kell utána, és az idei kereteket fogyasztja. Ha viszont kifizetik, akkor pénzbeli juttatásként vagy bérként adózik.

A cafeteriaszakértő tapasztalata, hogy az érintett munkavállalók megnyugtatása után a különböző közös projektekbe visszaforgatott összegek működhetnek sikeresen. Az összeg mértékétől függően lehetnek ebből minden munkavállalót érintő fejlesztéseket, programokat megvalósítani, de megcélozható a munkavállalók egy kisebb csoportja is. Ilyen lehet például a gyermekek táboroztatásának támogatása, saját tábor szervezése vagy kirándulások, céges bulik finanszírozása, de akár egy menő kávégép beszerzése is.

Az MKB-tól mintegy 40 cég kap vissza egymillió forintnál többet (ebből azért már lehet költeni). A legnagyobb visszautalás 6,1 millió forint. A K&H toplistás vállalata közel 16 millió forintot kasszíroz most. Ennél biztosan nagyobb összegről beszélhetne az OTP, de ott (talán éppen ezért) erről nem voltak hajlandóak beszélni.

Az új pihenőkártyás szabályokról részletesebben itt olvashat

A cafeteria jelenlegi szabályait, adókulcsait itt nézheti meg

(azénpénzen)

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6914045962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása