Mikortól korlátozzák az érdi fiatalok energiaital-fogyasztását?
2018. július 16. írta: Cseri Pali

Mikortól korlátozzák az érdi fiatalok energiaital-fogyasztását?

energia_it_hvg.jpg

A Lidl Magyarország vizsgálja a lehetőségeket a vásárlói igények figyelembevételével - ezt a választ küldte az itthon 170 bolttal működő kiskereskedelmi lánc a Világgazdaság azon kérdésére, hogy a holland példához hasonlóan ősztől Magyarországon is tervezik-e betiltani a 14 év alattiaknak az energiaital vásárlását.

A német hátterű lánc a válaszában nem tért ki arra, hogy az esetleges szigorítás itthon mikor és milyen korosztályi besorolással léphet életbe. Európában ugyanis nem egységes egyelőre az, hogy ha valahol szigorítanak, akkor az kiket érint. A Lidl Hollandiában július elején jelentette be, hogy 14 év alattiaknak októbertől nem árul energiaitalokat, arra hivatkozva, hogy a magas dózisú koffein és cukortartalom orvosi szakvélemények szerint nyugtalanságot és túlhajszoltságot, akár szívritmuszavart is okozhat. Az illetékes hatóságok ezért ott azt javasolták, hogy 14 év alatti gyerekek ne fogyasszanak ilyen terméket.

A Lidl és az Aldi (utóbbi nem válaszolt a lap megkeresésére az itthoni esetleges szigorítás kérdésében) nagy-britanniai boltjaiban márciustól nem adnak el energiaitalt 16 éven aluliaknak, míg Litvániában már 2014 óta zéró tolerancia van: törvény tiltja, hogy 18. életévüket be nem töltött vásárlók energiaitalt fogyasszanak.

A lap emlékeztet rá, hogy 2015-ben az EU szintjén is felmerült, hogy korhatárhoz kössék a koffeinszármazékok fogyasztását és itthon is vannak viták arról, hogy ez szükséges lenn-e, mert

egy 2010-es felmérés szerint a 10-14 év közötti magyar gyerekek ötöde energiaitalt iszik reggelire.

A kérdést valójában a 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó (chipsadó) sem oldotta meg, mert az olyan termékekre vonatkozik, amelyek egyszerre tartalmaznak taurint és koffeint, de előbbi hatóanyagot a gyártók végül kivezették az energiaitalokból és így kikerülték az adóterhet. A termékkategória iránti kereslet ezzel együtt is évről évre emelkedik, mivel a Nielsen tavalyi kutatása szerint az energia- és sportital-kiskereskedelem forgalma már meghaladta a 23 milliárd forintot.

(portfolio)

 

A fotó: hvg.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2214116265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása