ÉRDEN IS SOKAT KÖNNYÍTETT INGYENHITEL! Jelentősen egyszerűbb kamatmentes lakossági energetikai hitelhez jutni.
2018. október 06. írta: BoldogÉ

ÉRDEN IS SOKAT KÖNNYÍTETT INGYENHITEL! Jelentősen egyszerűbb kamatmentes lakossági energetikai hitelhez jutni.

penzeso-eredeti-balrad-com.jpg

Jelentősen lazultak, az építőipari életszerűség és a kisebb társasházban (jellemzően sorházban) élő magánszemély pályázók igényei felé mozdultak el a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei a héten kiadott módosítással, amely szabályok október 4-től lépnek hatályba és már a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell őket.

A Pest megyén kívüli térségnek szóló 105,2 milliárdos hitelkeretnek már nem a negyedét, hanem a felét lehet társasházi és lakásszövetkezeti energiahatékonysági és megújuló energiás projektjeire felhasználni, ennek érdekében több szabály is módosult. Közben a jelentős építőipari áremelkedést és a projektek elhúzódásából eredő problémákat is kezeli a mostani módosító csomag, hiszen például az eddigi csaknem dupláját lehet majd nyílászárók fajlagos költségére elszámolni, de a szigetelés elszámolható költsége is jócskán emelkedik. Ezek mellett a projektek befejezésére és a hitel rendelkezésre tartására szolgáló idő is jócskán kitolódik.

A hivatalos pályázati oldalon jelent meg a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című Hitelprogram termékdokumentációjának módosítása és ennek keretében egyszerre módosult a közép-magyarországi régiónak (VEKOP) és a konvergencia régiónak (GINOP) szóló konstrukció termékleírása és eljárásrendje, valamint számos részletszabály. Ezek mind 2018. október 4-től lépnek hatályba, amelyek egyrészt az új hitelkérelmekre, másrészt a folyamatban lévő, bírálat alatt lévő ügyekre is alkalmazandók.

Mi ez a lehetőség röviden?

Bár pályázatnek mondják, de valójában hitelkérelemnek számít a ténylegesen nulla százalékos kamatozású, akár 20 éves futamidőre kérhető uniós hitelprogram, amelyet természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetnek az országszerte 642 ponton megtalálható MFB Pontok bármelyikén, illetve akár online is.

A felhívások keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet forrást kérni úgy, hogy a tervezett projekt legalább 10%-át kitevő önerőre van szükség, a többi 90% kérhető hitelként. Családi házak esetében maximum 10 millió, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. Biztosítékot családi házak esetén 5 millió forintig, társasházaknál 50 millió forintig (de lakásonként legfeljebb 1,5 millió forintig) nem kell nyújtani, azaz nem lesz bejegyezve például jelzálog.

A hitelprogram részleteiről a Portfolio számtalan cikkben írt, például itt, itt, és itt, illetve a tavaly késő nyári és az idén januári jelentős szabálylazítás részleteit is megírtuk. Ezek mellett érdemes átolvasni a termékdokumentációt (GINOP és VEKOP) a szabályok pontos és teljeskörű megismerése érdekében.

A vátozásokat a Portfolio.hu portálon foglalták össze.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7714285787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása