ÉRDEN IS: Takarékoskodók rohama jöhet az évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt
2018. november 19. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS: Takarékoskodók rohama jöhet az évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt

takarek.png

A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt, ezért a harmadik negyedévben újból kedvező eredményekről beszámoló önkéntes pénztárak komoly rohamra, azaz jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak - többek között erről beszélt a Portfóliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke.

Az egyéni befizetések szempontjából az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés az egyik leglényegesebb tényező. Az év utolsó két hónapja különösen fontos, ugyanis az év végéig történő befizetésekkel maximalizálható az említett adókedvezmény. Emiatt nem lennék meglepve, ha a korábbi éveknél is többen fizetnének be a pénztárakba. Egyszerűen nem éri meg kimaradni. Várakozásaink szerint az utolsó negyedévben az egyéni befizetések összege a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál elérheti majd a 30 milliárd forintot. Jelentős összeg érkezhet az önkéntes nyugdíjpénztárakba és az egészségpénztárakba egyaránt. Reméljük, hogy az adó-visszatérítés azok számára is vonzóvá teszi a pénztári megtakarítást, akik még nem léptek be valamelyik kasszába. Még most sem késő lépni, és taggá válás után élni az elérhető lehetőségekkel, kedvezménnyel.

Az mindenképpen kedvező, hogy idén a tavalyinál több pénzzel járultak hozzá az önkéntes nyugdíjpénztárakban spóroló tagok takarékoskodáshoz, szakítva a korábbi kedvezőtlen trenddel, amikor az adóváltozások, a béren kívüli juttatások rendszerét érintő szabályok módosítása miatt csökkent ez az összeg. A munkáltatók felelőssége és hozzájárulása nagyon lényeges, sok alkalmazott csak a segítségükkel képes belevágni a pénztári takarékoskodásba. Az egészségpénztáraknál sajnos idén is csökkent a munkáltatói befizetések összege, pedig ott is szükség lenne a bővülésre.

Az új, januártól életbe lépő szabályok szerint a munkavállalók pénztári tagságához adott munkáltatói hozzájárulás adóterhe ugyanannyi lesz, mint a fizetéseké. Ez nem jó irány. Ugyanakkor a jó hír, hogy 2019-től munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe lehet majd venni, így a dolgozók pénztári öngondoskodásának támogatása az egyik legkedvezőbb juttatási forma marad jövőre is. Kedvezőbb, mintha a munkáltató bérként fizetné ki a rendelkezésére álló összeget. Úgy látjuk, hogy a munkáltatók szerepe felértékelődik jövőre. A legfontosabb kérdés az lesz, mely elemek maradnak benne a béren kívüli juttatási csomagokban és melyek kerülnek ki azokbó- nyilatkozta a szakember.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr914381132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása