ÖN IS SZERETNE ILYET? Így segítenének a kormánytisztviselőknek a gyermekvállalásban
2018. november 23. írta: Cseri Pali

ÖN IS SZERETNE ILYET? Így segítenének a kormánytisztviselőknek a gyermekvállalásban

koztsitviselo.jpg

Mi csak azt kérdeznénk, hogy például az egészségügyben dolgozóknak nem kellene valami hasonlót adni?

Több szabadság, több kedvezmény, több cafeteria, otthoni munkavégzés - így foglalható össze az a Parlament elé került kormányzati törvényjavaslat, amely a kormánytisztviselők munkáját szabályozza.

Mindez nagyon jól hangzik, de persze csak akkor jár - a kormány családpolitikai céljaival összhangban -, ha valaki gyermeket vállal. A kormánytisztviselők családalapítás esetén támogatást is kapnának – írja a Portfolio arra a törvényjavaslatra hivatkozva, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be.

A szülő egybefüggő huszonnégy hét szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságot - a felek eltérő megállapodása hiányában - úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

A szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülést követő egy év elteltéig a gyermeknek az intézetből történt elbocsátása után is igénybe lehet venni.A szülési szabadság időtartamát - a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve - munkában töltött időnek kell tekinteni.

A kormánytisztviselő a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után egy gyermek esetén négy, két gyermek esetén nyolc, kettőnél több gyermek esetén összesen tizennégy munkanap pótszabadság igénybevételére jogosult.

Az apa gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig nyolc, ikergyermekek születése esetén tíz munkanap pótszabadság igénybevételére jogosult.

A nagyszülő unokája születése esetén öt munkanap pótszabadságot vehet igénybe legkésőbb a születést követő második hónap végéig, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A kormánytisztviselő első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár.

A javaslat a kormánytisztviselőnek a tizenhat évesnél fiatalabb, valamint fogyatékkal élő gyermekei után további pótszabadság igénybevételét teszi lehetővé. Ugyancsak pótszabadságot biztosít a javaslat az apának gyermeke, illetve a nagyszülőknek unokájuk születése esetén.

A kormánytisztviselő várandósságának megállapításától a gyermeke hároméves koráig, illetve a gyermekét egyedül nevelő kormánytisztviselő esetén gyermeke hároméves koráig egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a kormánytisztviselő hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el, a kormánytisztviselő számára éjszakai munkavégzés nem rendelhető el.

Még több szabadság

A felmentési idő a legalább egy gyermeket háztartásában nevelő kormánytisztviselő esetében harminc nappal, a legalább három gyermeket háztartásában nevelő kormánytisztviselő esetében hatvan nappal meghosszabbodik, ha azt a kormánytisztviselő kéri.

A kormánytisztviselő a gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a kormánytisztviselő kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott kormánytisztviselő írásbeli kérelmére a kinevezésben részmunkaidőt kell kikötni, ha a kormánytisztviselő a kérelem benyújtásakor gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult. A részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén a kormánytisztviselő heti munkarendje a - a kormánytisztviselő kérelmére - egyenlőtlen munkaidő-beosztással meghatározhat

Cafeteria

A gyermeket nevelő kormánytisztviselőnek gyermekenként - a gyermek tízéves koráig - a korábban meghatározott cafetéria-juttatásnál magasabb összegű cafetéria-juttatás nyújtható. A kedvezményre a gyermek mindkét kormánytisztviselő szülője jogosult, ha a kormánytisztviselő és a gyermek közös háztartásban él. A juttatás abban az évben jár utoljára, amikor a gyermek a 10. életévét betölti.

Családalapítási hozzájárulás

A család alapításakor felmerülő többletkiadásokhoz való hozzájárulás céljából a kormánytisztviselő részére kérelemre, kamatmentesen, a kormányzati szolgálati jogviszony fennállása alatt egy alkalommal a házastársa vagy élettársa jövedelmi viszonyainak figyelembevételével, legfeljebb azonban a minimálbér ötszörösének megfelelő összegben családalapítási támogatás nyújtható.

A kormánytisztviselő gyermeke születése esetén támogatásra jogosult, ha jogviszonyának ideje alatt gyermeke született vagy gyermeket legfeljebb 6 hónapos korában jogerősen örökbefogadott, és a gyermek eltartásáról saját háztartásában gondoskodik, ideértve azt az esetet is, ha a gyermek betegségének gyógyítása miatt átmenetileg egészségügyi intézményben tartózkodik. A támogatásra a gyermek mindkét szülője jogosult, ha a gyermekkel közös háztartásban él.

Iskolakezdés és gyermeknevelés

A kormánytisztviselő évente egy alkalommal iskolakezdési támogatásra jogosult a közoktatásban résztvevő, iskolai tanulmányokat folytató, saját háztartásban nevelt gyermekére tekintettel. Az a kormánytisztviselő jogosult támogatásra, aki a tárgyév augusztus 1-jén kormányzati szolgálati jogviszonyban áll, és aki a gyermeknek szülője, gyámja - kivéve a gyermekvédelmi gyámot - vagy a szülőnek, gyámnak közös háztartásban élő házastársa vagy élettársa.

A kormánytisztviselő évente egy alkalommal - a gyermekes családok élethelyzetének javítása érdekében - gyermekenként nevelési támogatásra jogosult. A támogatásra a gyermek mindkét szülője jogosult, ha a kormánytisztviselő és a gyermek közös háztartásban él.

A kormánytisztviselő az óvodás illetve az iskolás gyermekének nyári szünidei felügyelete, valamint táboroztatása költségeihez támogatásra jogosult.

(mfor)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2414388372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása