ÉRDEN IS NAGYON FOG FÁJNI: Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél
2019. január 02. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS NAGYON FOG FÁJNI: Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél

dragulas.jpg

Luxussá teheti az étkezést a klímaváltozás. A globális felmelegedés annyira megdrágíthatja az élelmiszereket, hogy tényleg nehéz lesz megfizetni még az olyan alapvető dolgokat is, mint a káposzta, karfiol, barack, cseresznye. Idő kérdése az, hogy a kifőzdében ugyanannyiba kerüljön a köret, mint a hús.

A klímaváltozás első áldozata úgy tűnik, a kávé lesz. Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy hosszú távon folyamatosan emelkedni fog a kávé ára, jórészt a klímaváltozás miatt.

A világ kávéinak 70 százalékát az arabica fajtából főzik. Ennek fő termőterülete Braziliában, a Minas Gerais régió. Itt azonban az utóbbi időszakban negyedannyi eső hullott, mint máskor. Az arabica tőzsdei ára egy hét alatt 7,2 százalékkal emelkedett.

A klímaváltozás miatt északabbra tolódnak az égövek. A prognózisok Magyarországra olyan időjárást vagy annál is melegebbet és szárazabbat jósolnak, ami most Rómát vagy Görögországot jellemzi. Ha tényleg így lesz, sok konyhakerti zöldség nem terem majd akkor nálunk.

Málnából már idén is olyan kevés volt, hogy nem éri meg termelni, viszont Lengyelországban akkora volt a termés, mint soha. Káposztából, brokkoliból és karfiolból is már inkább az északibb országokban takarítanak be. Ha így marad az időjárás, az őszi- és kajszibarack, valamint a hazai cseresznye jövője is kérdésessé válhat. Lehet viszont helyette füge- és kiviültetvényünk, mert az kedveli a mediterrán klímát.

(atv)

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1714528796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása