ÉRDEN IS : ennyi plusz lóvét szakíthatnak a családok 2019-ben
2019. január 06. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS : ennyi plusz lóvét szakíthatnak a családok 2019-ben

csaladicsod.jpg

Nőtt a minimálbér összege, a nyugdíj és egyes támogatások is. Bizonyos szociális juttatások azonban szemernyit sem változnak, mivel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alapján határozzák meg azokat. Az viszont 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint.

2019  január 1-től nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, ezzel együtt pedig változott többek között a GYED, a diplomás GYED és a táppénz összege is. Összeszedtük, pontosan mekkora bért kapnak majd a legalacsonyabb keresetűek, mennyi nyugdíjra számíthatnak idén az idősek, illetve mennyi lesz azoknak a szociális juttatásoknak az összege, amelyek alapját a minimálbér képezi.

2018 december utolsó napjaiban Varga Mihány pénzügyminiszter bejelentette - és ez jelent meg később a Magyar Közlönyben is - , hogy a minimálbér bruttó 149 ezer  forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint lesz 2019-ben.

Ez pedig hatással van többek között a GYED (gyermekgondozási díj) összegére is. A GYED összege függ a szülő jövedelmétől, és attól, hogy a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt-e, viszont az nem számít, hogy a biztosítási idő folyamatosan fennállt-e. A GYED összege alapesetben a jövedelem 70 százaléka, de a maximálisan megállapítható összege a minimálbérhez igazodik.

A GYED maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.

Ennek tükrében a GYED maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot. Összehasonlításképp, 2018-ban 193 200 forint volt a gyed maximális összege. A diplomás GYED-et is érinti a minimálbér emelkedése, ugyanis a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka jár. Ez alapján 2019-ben a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra nő.

A mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka, vagyis a diplomás GYED-re jogosultak idén 136 500 forintot kaphatnak. A diplomás GYED pedig az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

Változik a táppénz összege

Egy betegség mindenképp jelentős anyagi terhet ró a családokra: nem elég, hogy drágák a gyógyszerek, de a keresőképes felnőtt is kiesik a munkából, ami azzal jár, hogy csökken a fizetése is. Érdemes azonban tudni, hogy a betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A betegszabadság összegét a munkáltatónak kell kifizetnie. Betegszabadság idején a munkavállaló számára a fizetése 70 százaléka jár.

Ha túlfutunk a 15 napon, akkor viszont táppénzre kell menni, amelynek összege nagyban függ az illető keresetétől és a biztosításban eltöltött időtől, ez alapján a napi átlagkereset 60 százaléka, illetve 50 százaléka. Viszont ha valaki nagyon jól keres, akkor is megérzi a betegséggel kapcsolatos pénzkiesést, ugyanis a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, vagyis az idei minimálbérrel számolva ez azt jelenti, hogy

az egy napra járó táppénz maximális összege 9900 forint.

Nő a nyugdíj, de az egyenlőtlenségek is megmaradnak

Decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2,7 százalékkal nőnekjanuártól a nyugdíjk és a nyugdíjszerű ellátások.  Ez azt jelenti, hogy a 2018-as 130 500 forintos átlagnyugdíj 3500 forinttal nő. Ugyanakkor az is látszik, hogy továbbra is jelentős különbségek lesznek a nyugdíjak összegét tekintve idén: a Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján ugyanis a csaknem 2 millió nyugdíjas egyharmada még százezer forintot sem kap, több mint háromezren pedig havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell megélniük.

Ha 25 ezer forintos nyugdíjjal számolunk, akkor az azt jelenti, hogy 675 forinttal nő majd a nyugdíjuk.

Szintén a Magyar Államkincstár adataiból tudjuk, hogy 27 szerencsés "luxisnyugdíjas" élt tavaly Magyarországon, akik viszont 700 és 800 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak, ők már jelentősen érezni fogják az emelést: előbbi esetben plusz 18 900, utóbbi esetben plusz 21 600 forinttal számolhatnak.

A rokkantsági járadék havi összege 2019. január 1-jétől 37 350 forintra emelkedik, 2018. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás alapösszege a nyugdíjemelés mértékével megegyezően 101 560 forintra emelkedik.

Új juttatásoknak örülhetnek a magyarok

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Emelkedik a családi adókedvezmény

Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Van, ami nem változik

Az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege idén sem változik, vagyis az 2008. január 1-je óta 28 500 forint. Ez alapján határozzák meg viszont azidőskorúak járadékát. Az időskorúak járadéka azoknak az idős személyeknek a részére biztosít ellátást, akik a nyugdíjkorhatáruk betöltése után a szükséges szolgálati idő hiányában saját jogú nyugellátásra nem jogosultak és jövedelemmel egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben rendelkeznek. Miután az öregségi nyugdíj legkisebb összege nem változott, az időskorúak járadéka sem nőtt idén.

Miután a gyes, vagyis a gyermekgondozást segítő ellátás összege egyenlő az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, így az sem változik idén sem.

A gyet, vagyis gyermeknevelési támogatás - a gyermekek számától függetlenül - szintén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, szóval idén ez sem változik.

Az anyasági támogatás is az öregségi nyugdíj legkisebb összegétől függ, szóval évek óta ez sem változott. Egy gyermek esetén az összeg a nyugdíjminimum 225 százalékával egyenlő, vagyis 64 125 forint, aki pedig ikreknek adott életet, az a nyugdíjminimum 300 százalékát, vagyis 85 500 forintot kap.

(pénzcentrum)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8714540210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása