ÉRDNÉL VIGYÁZZ A DUNÁVAL! Ide is elér a néma cunami
2019. május 28. írta: BoldogÉ

ÉRDNÉL VIGYÁZZ A DUNÁVAL! Ide is elér a néma cunami

antibiotikumvizben-tek-image.jpeg

Az ENSZ szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok legalább akkora veszélyt jelentenek az emberiségre, mint a klímaváltozás, és 2050-re legalább tízmillió ember haláláért lesznek felelősek. Emögött az antibiotikummal szennyezett vizek állnak, a szennyezettség hatására alakulhatnak ki ugyanis a szuperbaktériumok.

Európában a vizsgált folyók közül a Dunában mérték a legmagasabb klaritromicin-értéket, Bécsnél a határérték négyszeresét tartalmazta a folyó vize.

A mostani, minden eddiginél átfogóbb mérések során 711 mintát vettek a világ 72 országában a Temzétől a Tigrisig, az esetek 65 százalékában találtak a mintában antibiotikumot, a szennyezettség 111 esetben haladta meg a határértéket. Alistair Boxall, a kutatás egyik vezetője szerint már az alacsony szennyezettség is rossz hír, de minél nagyobb a szennyezettség, annál nagyobb eséllyel jöhet létre a rezisztencia.

Haleyesus Getahun, a IACG igazgatója „néma cunaminak” nevezte a problémát, és felszólította a gyógyszercégeket, hogy a profitmaximalizálás helyett inkább a közjót vegyék figyelembe – vagyis csak a humángyógyászatban alkalmazzák a legerősebb antibiotikumokat. Innen is épp elegendő kerül belőlük vissza a vizekbe, a legnagyobb gondot azonban az állattenyésztésben alkalmazott szerek jelentik.

Az antibiotikumok használata során a hatóanyag 30-90 százaléka kerül a szennyvízbe – már ha csak az emberekről van szó, a kétharmadukat ugyanis a mezőgazdaságban használják, így ott közvetlenül a talajba, halgazdaságok esetében pedig akár egyenesen a vízbe is kerülhetnek. A gyógyszergyárak közelében is gyakori a vízszennyezettség.

Szakemberek szerint miközben a gyógyszeriparnak értelemszerűen rengeteg ember köszönheti a gyógyulását, a hulladék miatt kialakuló rezisztens baktériumok miatt rengeteg ember halálát is okozhatják.

Szóval a Dunával kedves olvasók csak óvatosan!

Az egész cikket elolvashatja a Qubit-en.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8314865922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása