RENGETEGEN AGGÓDHATNAK ÉRDEN IS: Jövő évtől már senki nem lehet magántanuló
2019. június 13. írta: Cseri Pali

RENGETEGEN AGGÓDHATNAK ÉRDEN IS: Jövő évtől már senki nem lehet magántanuló

magantancsi.jpg

A kormány a 2020/21-es tanévtől kivezetné a magántanulói jogviszonyt, helyette az érintettek a jövőben egyéni tanrendet kérhetnek, áll az Emmi szerdai közleményében, amelyben a köznevelési törvény új módosítását ismertetik.

Azt írják, össztársadalmi érdek, hogy a gyermekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek, ezért ha a magántanulói státusz helyett egyéni tanrend kérhető, ha a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös.

Ugyanez a törvénymódosítás másképp is hozzányúl a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek ügyéhez, az ellenzék által korábban Taigetosz-törvényként emlegetett szabályozást korrigálja az Alkotmánybíróság felhívására. A nagy felháborodást kiváltó törvény a beilleszkedési, tanulási, magatartásbeli (BTM) problémákkal küzdő gyerekektől elvette azt a lehetőséget, hogy felmentést kapjanak az osztályozás alól.

Most egy új fogalmat illesztenek a köznevelési törvénybe, a fejlesztő pedagógiai ellátást, vagyis BTM-tanuló tantárgyi felzárkóztatására és készségfejlesztésére irányuló kötelező foglalkozást. Azt szeretnék, hogy az érintett gyerekek fejlesztése a tantárgyi felzárkóztatást végző közismereti pedagógus és a speciális tudású fejlesztő pedagógus közös összehangolt tevékenységének eredményeként valósuljon meg.

Változik a diákok nyilvántartását ellátó állami szerv is "annak érdekében, hogy minden gyermek és minden tanköteles tanuló időben megkapja a számára szükséges fejlesztést, nevelést-oktatást".

Az indoklás szerint egységes, országos hatáskörű szervre telepített nyilvántartási feladatokkal átláthatóvá, egyben kezelhetővé válik a gyermekek, tanulók intézményes nevelésben-oktatásban való részvétele. A nyilvántartást vezető szerv minden egyes esetben megteszi a szükséges lépéseket, kezdeményezve a megfelelő eljárást azon gyermekek, tanulók érdekében, akik óvodai, iskolai elhelyezése nem valósul meg

(index)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3114891866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása