MÁTÓL NAGYON MEGVÁLTOZIK A VILÁG ÉRDEN IS! Itt egy összefoglaló, mire készühetsz
2019. július 01. írta: BoldogÉ

MÁTÓL NAGYON MEGVÁLTOZIK A VILÁG ÉRDEN IS! Itt egy összefoglaló, mire készühetsz

fizetes.jpg

Mától, azaz július 1-jétől számos olyan változás lép életbe Magyarországon, amely érdemben befolyásolja életünket, pénzügyeinket. 

Életbe lép a családvédelmi akcióterv több fontos intézkedése, lesz adócsökkentés, olcsóbb lesz a közjegyző és a kisiskolások ingyenesen vonatozhatnak egy hónapon át. A Privátbankár összeszedte a legfontosabb dolgokat:

  1. Mától igényelhető a babaváró hitel - maximum 10 millió forintot vehetnek fel a házaspárok, ahol a feleség nem idősebb, mint 40 éves. A hitel szabadon felhasználható bármire, és ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak, akkor kamatmentes. Három gyermek születése esetén pedig a hitel támogatássá alakul, magyarán a teljes tartozást elengedi az állam. 
  2. Mától igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Ennek keretében a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.
  3. Mától igényelhető a csok hitel használt lakás vásárlására is. Ez állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú hitel, két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén 15 millió forint a maximálisan felvehető összeg. Július 1-jétől a 35 milliós értékhatárt is eltörlik használt lakások esetén, tehát ennél drágább használt ingatlan vásárlásához is lehet csok-hitelt igényelni.
  4. Mától igényelhető a megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés. 2018 óta a harmadik gyermek után kérhetik a családok, hogy meglévő jelzáloghitelükből 1 millió forintot engedjenek el. Ez most jelentősen változik: mától már a második gyermek után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A harmadik gyermek után pedig már 4 millióval lehet csökkenteni a jelzáloghitelt. 
  5. Ma indul a falusi CSOK - ennek lényege, hogy az eddig is meglévő CSOK mostantól tanyák, valamint 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszám alatti településen lévő használt lakások és házak vásárlásához, felújításához is elérhető. Összege a "normál" csokkal egyezik meg, tehát - 3 gyermekesek esetében - akár 10 millió forint is lehet.  
  6. A munkáltatók ugyan nagyon erősen lobbiztak és reménykedtek, hogy 2019-ben már januártól csökkenjen a szocho, hogy jobban bírják a béremeléseket, de a kormány ebben nem volt rugalmas - július 1-jétől viszont a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Ez egy hatéves bérmegállapodás egyik állomása, és ha minden jól megy, nem az utolsó: ha a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. A részletekről itt írtunk.
  7. Ami viszont év közben kisebb meglepetést okozott: mától felfüggesztik a reklámadót - egész pontosan az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig az adóalap 0%-a lesz. Mindez alig pár nappal azután, hogy az Európai Bíróság kimondta: a Bizottság álláspontjával szemben nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat. Hogy a Bíróság ítéletének ismeretében a kormány még 2022 vége előtt visszaállítja-e a reklámadót, arról egyelőre nincs hír.

Sokkal olcsóbb lett a közjegyző

  1. Mától jelentősen csökkennek egyes közjegyzői díjak: elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat érintő változások lesznek, amelyről a hazai sajtó a Privátbankár.hu cikke nyomán számolt be.

Árat emel a posta

  1. Több postai szolgáltatás ára is megváltozik júliustól, ezek a belföldi és nemzetközi csomagok díjszabását is érintik. Bár a változás a küldeményforgalom jelentős részét a posta szerint nem érinti, a postacsomag drágább lesz. Itt írtunk a változásokról.

Közlekedés: mától egy hónapig ingyen vonatozhatnak az alsósok

  1. A tanév végén minden alsós magyar diák kapott Kajla Útlevelet. Ennek használatával 2019. július 1. és július 31. között a gyerekek díjmenetesen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV belföldi vonatain. Részletek itt.

... és ami nem jött össze: a fizetési forradalom

-1. Július 1-jére ígérték, nagyon vártuk, de nem jött össze: az azonnali fizetési rendszerről egészen az utolsó hetekig azt mondta az MNB, hogy elkészül a tervezett időre. Az MNB és a Giro határidőre be is fejezte a központi infrastruktúrát, a bankok közül azonban nem mindenkinek jött össze időre a fejlesztés, így el kellett tolni a határidőt. Nem is kicsit: jelentős, 8 hónapos haladékot kapott a pénzügyi szektor, így csak 2020. március 2-ától érkeznek meg az átutalásaink másodpercek alatt az év minden napján.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6414919824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása