DURVA HELYZETBEN A RENDŐRÖK! Elképesztő sokan szereltek le tavaly
2019. július 20. írta: BoldogÉ

DURVA HELYZETBEN A RENDŐRÖK! Elképesztő sokan szereltek le tavaly

erdikapitanysag-police-hu.jpg

Egy közelmúltban készített tanulmány szerint a rendőrségi állomány negyven százaléka státusának feladásán gondolkodik. 

Ismerve a hazai munkaerőpiaci helyzetet, a most kezdő, vagy éppen pályájuk elején tartó rendőrök számára  könnyen elérhetőek a mostaninál sokkalta versenyképesebb fizetéssel rendelkező munkahelyek. A talán sokkolónak is aposztrofálható kutatási eredmény egyrészt a rendőri hivatás presztízsét, másrészt a szakmai irányítás színvonalát, hozzáállását minősíti. Felesleges hangsúlyozni: ha tömegesen mondanak fel (és ez már tavaly elkezdődött, nem csak a testület – hanem a társadalom is rendkívül érzékeny veszteséget lesz kénytelen elviselni.  Ez azonban csak a jéghegy csúcsa - mondta el Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára

Főtitkár úr – úgy tűnik -, közel egy évtizede fokról fokra egyre érdesebbé válik a viszony a szaktárca, a rendőri irányítás és az érdekvédelmi szervezetek között?!

Az elmúlt években bizonyossá vált, hogy a testület szakmai irányítói és a szaktárca vezetése más véleményt, más koncepciót képvisel, mint a Független Rendőr Szakszervezet. Folyamatosan napirenden van a bérkérdés, bíráljuk a kedvezőtlen jogszabályi változásokat, előtérbe került a munkavédelem, a munkaügy és más, szinte számtalan megoldatlan konfliktushelyzet.

Az egyik, talán legégetőbb gond a tiszthelyettesek helyzete, státusa.  A túlterheltség miatt létszámhiány érzékelhető, s ez felveti az utánpótlás megoldatlanságát. Nem csak a jelentkezők száma csökken – a fiatalok fizikai és mentális alkalmassága is, s így nehezen tudnak megfelelni az állandóan növekvő igényeknek.  A jelenlegi állapotok megoldására egyetlen fegyver van: a fizetésemelés!

Korábban gyakran elhangzott, hogy az életpálya modell oldhatja  - vagy megszüntetheti – az addig felhalmozott feszültségeket: ez a modell azonban értékét vesztette. Nincs versenyképes fizetés, változatlanul vonzó a külföldi munkavállalás.  Hosszasan lehetne sorolni az aktuális problémákat, ám a béren kívül is életminőséget befolyásoló döntésekre vár az állomány. Egekbe szöktek a lakás- és albérleti árak, a lakhatási kedvezmények képtelenek követni a piaci helyzetet. Prioritást kell adni a lakáshelyzet megoldásának, s csak utána várható az ifjú rendőrök családalapítása, a gyermekvállalás.

S hogy fokozzam az elkeserítő helyzetet, egy tragikus végkimenetelű trendre hívom fel a figyelmet. Egy évtizede évente kétszázan léptek ki a a rendőrség kötelékéből – tavaly kétezren, s ez utóbbi megegyezik egy közepes nagyságú megyei kapitányság teljes személyi állományával. A konklúzió önmagától adódik: meg kell tartani és meg kell becsülni a jól kiképzett, hivatásukat szerető fiatal rendőröket, s segíteni beilleszkedésüket a szervezet életébe. 

Úgy nehéz lesz, hogy közel tíz éve változatlan, 38.650 Ft az előmeneteli rendszer alapját képező illetményalap, ennek emelése indokolt és sürgető. Hasonlóan stagnál, azaz kétszázezer forinton maradt az éves cafetéria keret is. Ráadásul a Belügyinisztériumnak és az országos rendőri vezetésnek tudomásul kellene vennie, hogy most egy új generáció jelentkezik a munkaerőpiacon.

Pongó Gézáék úgy látják, ráadásul ország gazdasági helyzete alkalmas lenne a jelentősebb emelésre. Tudni kell azt is, hogy az állomány türelme véges, s ez a tény esetleg nem várt humánpolitikai helyzetet idézhet elő. S hogy ez a jóslat nem alaptalan, arra bizonyíték: egy közelmúltban készült tanulmány szerint az állomány negyven százaléka gondolkodik a rendőri hivatás feladásán.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5814972080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása