ÚJABB AJÁNLAT AZ ÉRDI DEVIZAHITELESEKNEK IS: Nagyon nehéz döntés előtt állnak
2019. szeptember 05. írta: Smitt Róbert Író

ÚJABB AJÁNLAT AZ ÉRDI DEVIZAHITELESEKNEK IS: Nagyon nehéz döntés előtt állnak

deviza_1.jpg

Dönteniük kell a változó kamatozású lakáshiteleseknek, elfogadják-e a bankjuk fixesítésre vonatkozó ajánlatát, vagy maradnak a régi konstrukcióban. Érdemes megfontolni a döntést, a hosszú kamatok ugyanis történelmi mélypont közelében vannak, ezért olyan olcsóvá válhatnak a rögzített kamatozású hitelek, mint még soha.Szeptember végéig levelet kap a bankjától minden olyan lakáshiteles ügyfél, aki 2015. február 1 előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződést, és a hátra lévő futamideje meghaladja a 15 évet. A levélben figyelmezteti majd őket a bank arra, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete egy esetleges kamatemelés esetén mennyivel nőhet. Emellett legalább kétféle ajánlatot is kapnak arra, hogy váltsák ki a hitelt fix kamatozásúra.Az újonnan felvett lakáshitelek 97 százaléka már fix kamatozású, legalább ötéves kamatperiódusú, sőt újabban már a tízéves kamatperiódus a legnépszerűbb. Régebben azonban a változó kamatozású hitelek voltak a keresettebbek, ezért a meglévő teljes lakossági jelzáloghitel-állomány mintegy 60 százalékát ilyen konstrukciók teszik ki. Ezek az ügyfelek egy esetleges kamatemelési ciklus kezdetén azonnal komoly törlesztőrészlet-emelkedéssel számolhatnak, erre pedig van reális esély a következő években. A leginkább kiszolgáltatott, még legalább 10 évnyi futamidővel rendelkező ügyfelek száma 2018 végén 130 ezer volt, a hitelállományuk pedig mintegy 895 milliárd forintra rúgott.

Az érintettek között nagyon sok az egykori devizahiteles, akinek a kölcsönét 2015 februárjában forintosították. A jegybank legutóbbi Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentésében arról ír, hogy összesen 80 ezer egykori devizahiteles ragadt változó kamatozású jelzáloghitelben, ezek összege eléri a 620 milliárd forintot. Annak idején ezeknek a kölcsönöknek a kamatát ugyanis a három hónapos bankközi kamatlábhoz (bubor) igazították. Az elmúlt négy és fél évben ezzel kimondottan jól jártak az ügyfelek, az induláskor ugyanis a három havi bubor még 2,1 százalékos volt, most viszont már csak 0,26 százalék. Igaz, volt már alacsonyabb is a bubor, tavaly januárban például 0,02 százalékon állt.

em könnyű a döntés

Most pedig nehéz döntés előtt állnak. A fix kamatozású hitelek kamata ugyanis magasabb a változó kamatozásúakénál. Ha a váltás mellett döntenek, akkor éveken át, vagy akár a futamidő végéig nem kell tartaniuk a kamatemelkedéstől, de most valószínűleg emelkedni fog a törlesztőrészletük. Ha viszont nem váltanak, és emelkednek a jövőben a kamatok, akkor később nőhet meg a havi részlet akár nagyobb mértékben is, mintha most váltanának.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9415041974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása