MELYIK ÉRDI CÉG FOGJA BEVEZETNI? 5 órás munkanap, ugyanannyi fizetésért!
2019. november 01. írta: Smitt Róbert Író

MELYIK ÉRDI CÉG FOGJA BEVEZETNI? 5 órás munkanap, ugyanannyi fizetésért!

munkaido.jpg

Ahogy a világ változik, vele együtt változik a munkarend és a munkakultúra is. 

A  8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás már régóta megdőlt, nálunk a rendszerváltás utáni gazdasági hajrával, sajnos sokszor negatív irányba. Ilyen volt, amikor például egyre több helyen bevezették a 12 órás műszakokat, ami hosszútávon teljesen szétszedi az embereket, mind fizikailag, mind mentálisan. Ez ma már mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, de a cégek nagy részét ez egyszerűen hidegen hagyja. Persze a betanított munkára szakosodott vállalatoknál nincs is annyi mozgástér, a jelenlegitől eltérő munkaidő beállítására. 

Mostanában egyre inkább terjed a rövidített munkanap vagy munkahét bevezetése, amitől egyébként sokszor tartanak a munkáltatók, pedig arra kell számítani a közeli jövőben, a gazdasági szakemberek szerint, hogy vége lesz a 8 órás munkanapnak. Sőt, a legfrissebb trendek szerint egy ember több helyen fog kevesebb órát dolgozni.

Van például egy olyan német cég, ahol már sikeresen bevezették az 5 órás munkanapot és csodák csodája, működik. És figyeljünk csak: nem csökkentették a kollégák fizetését. Kevesebb munkaóra, ugyanannyi fizetés, viszont a termelékenység nőtt. Hogy is van ez?

Sokszor érezzük úgy, hogy az ebédszünet vagy bizonyos feladatok elvégzése után simán belefér még, hogy pár cicás videó segítségével újult erőre kapjunk. Az igazság viszont az, hogy ezektől a szünetektől valójában nem töltődünk fel. Rheingans szerint sokkal kifizetődőbb, ha az első öt órában fókuszáltan dolgozunk, a munkaidő végeztével pedig a számunkra legalkalmasabb módon kapcsolódunk ki. Éppen ezért Rheingans vállalatánál a munkaidő alatt tilos belépni a közösségi oldalakra, minimalizálják a munkához nem kapcsolódó csevegéseket, a dolgozók telefonja a táskájukban van, a céges maileket naponta kétszer csekkolják, az értekezletek pedig ritkán tartanak negyedóránál tovább - írja a dívány.

A tulajdonos szerint a rövidebb munkaidővel a dolgozók is elégedettek, és a teljesítményükre is jó hatással van ez a munkarend, ráadásul az otthoni életminőségük is jelentősen javul, ami - bár itthon hajlamosak erről a cégek és a munkavállalók is elfelejtkezni - a munkáltató érdeke is.

Minket még a szocializmus idején behúztak abba a csőbe, hogy halálra kell dolgozni magunkat, és csak az számít rendes munkának, ami legalább nyolc órás, és be kell menni a gyárba vagy valahová gályázni. Ebben szocializálódott a magyar, és ezt ki is használják a munkáltatók, ráadásul pontosan tudják, hogy ez nagyon sok idő alatt fog változni, annyira belénk verték, és ameddig lehet fenntartják ezt az állapotot.

Ami biztos, a rövidített munkanap egyáltalán nem ördögtől való.

De a kiegyensúlyozott, boldogabb, több szabadidővel rendelkező ember megvalósulásáért maguk a munkavállalók tehetnek a legtöbbet, ha már a regnáló hatalomnak ez nem is tetszik. 

 

 A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2115277628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása