VIGYÁZZON A SAJTOKKAL ÉRDEN IS: félrevezető egyes sajttermékek címkézése
2020. február 27. írta: Smitt Róbert Író

VIGYÁZZON A SAJTOKKAL ÉRDEN IS: félrevezető egyes sajttermékek címkézése

sajt.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált, minőségi és jelölési problémák miatt 20 esetben indítottak hatósági eljárást.A komplex ellenőrzésben szerepelt sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt egyaránt, ezek közül 17 hazai, 14 külföldi gyártású - közölte a hivatal az MTI-vel.

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, 15 esetben figyelmeztetést, 5 esetben - a súlyosabb jelölési hibák miatt - bírságot szabtak ki, több mint 1,5 millió forint értékben.

A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt.

A szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson.

A "mentesként" jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát. Három sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, egy terméken a laktózmentes felirat, a vizsgálatban mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, ám a szorbinsav, bár jóval a megengedett határérték alatt, de kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között.

Öt termék megnevezése nem volt megfelelő, mert olyan összetevőt tartalmaztak, amely nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

(napi)

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7215493932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása