ORBÁNÉK: 2700 MILLIÁRDNYI PLUSZ HITEL PÉNZÜGYI KÖRÖKTŐL! Nem elég az EU támogatása
2020. április 26. írta: BoldogÉ

ORBÁNÉK: 2700 MILLIÁRDNYI PLUSZ HITEL PÉNZÜGYI KÖRÖKTŐL! Nem elég az EU támogatása

penzeso-ripost-hu.jpeg

Módosította az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) 2020 évi finanszírozási tervét, amelyben az idei évre komoly lakossági visszaeséssel számol, ezért a bankokhoz és más pénzügyi körökhöz fordulnak plusz forrásokért.

Amint azt az ÁKK jelzi, a kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára, magyarra lefordítva 1.234 milliárd forint plusz pénzre van szükségük.

Pedig ugye Orbán azt mondta, hogy ő aztán hitelt nem szeretne felvenni. Hogy jön ki akkor, a címben szereplő 2700 milliárdos igény?

A korábbi tervekhez képest csökkenő lakossági forrásokkal számolhat az adósságkezelő, ugyanis számításaik szerint 590 milliárd forinttal többet váltanak vissza a lakossági állampapírokból, illetve már januárban volt egy, az eredeti tervekben nem szereplő 244 milliárd forintnyi rövid devizakötvény visszavásárlás is. A jelenlegi piaci tendenciákat figyelembe véve az eredeti terveknél mintegy 900 milliárd forinttal alacsonyabb lakossági értékesítéssel tervez az adósságkezelő. 

A fentiek miatt az ÁKK két fő területen kíván több pénzt bevonni:

Egyrészről 1.652 milliárd forinttal emelte az intézményi befektetők részére a forintkötvény kibocsátások tervezett volumenét 2020-ra.

Másrészről pedig eredetileg 1 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátás szerepelt a tervekben, amit most megemelnek, és 4 milliárd eurónyi keretösszegben bocsátanak ki hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat. Mai árfolyamon számolva a plusz 3 milliárd EUR, bőven 1000 milliárd Ft felett van.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr115642596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása