NEM JÖN KI A MATEK: Ennyit kapnak jövőre az érdi nyugdíjasok is!
2020. május 27. írta: Smitt Róbert Író

NEM JÖN KI A MATEK: Ennyit kapnak jövőre az érdi nyugdíjasok is!

nyugdij_8.jpg

Az idén alighanem semmit, de a beterjesztett költségvetés szerint jövőre szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Az Én pénzem portál kiszámolta, mi mennyi lesz. A juttatások alakulásában alighanem szerepet játszhat az is, hogy 2022-ben választás jön.

Idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték. Sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, de most úgy tűnik, 2020-ban egyetlen fillér plusz sem jár a nyugdíjasoknak. Elmarad a nyugdíjprémium és az áremelkedés kompenzációja is. Annak ellenére, hogy jócskán megdrágultak az élelmiszerek. A kormány alighanem bízik abban, hogy az idei évet jövőre sikerül a nyugdíjasokkal feledtetni, és úgy ráfordulni a választási esztendőre (amelynek elején még az sem zárható ki, hogy a kabinet felültervezi az inflációt, miközben már félhavi plusz juttatás érkezik az idősekhez februárban).A tegnap benyújtott költségvetés és a pénzügyminiszter tájékoztatása alapján 2021-ben szép pénzt kaphatnak az idősebbek. Varga Mihály elmondta: a nyugellátásokra fordítható források jövőre 327 milliárd forinttal, 3907 milliárd forintra emelkednek. Emellett több mint 77 milliárd forint jut a 13. havi nyugdíj első ütemének, valamint 53 milliárd forint a nyugdíjprémium kifizetésére.

Ha a tételeket (infláció miatt emelés, 53. heti kifizetés és a nyugdíjprémium) összesítve nézzük, valahogy nem jön ki a matek, de ez a titkolózásra alapuló – évek óta nem hozzák nyilvánosságra a részletes nyugdíjszámokat – kormányzás mellett nem túl meglepő. A pénzügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok. Tíz százalék különbség azért nem kevés!

Növekvő ütemben tágulhat a juttatások közötti olló

A költségvetésből egyébként kiderült, hogy kormány 3 százalékos inflációval, tehát ilyen mértékű év elejei nyugdíjemeléssel számol. A gazdasági növekedés pedig a tervek szerint 4,8 százalék lesz. A 80 ezer forintnál magasabb összegű ellátásban részesülők így 26 ezer forintot kapnak majd prémiumként. A nyugdíjminimumban részesülők pedig nem egészen 9,3 ezer forintra számíthatnak. A 28,5 ezer és a 80 ezer forint közötti sávban arányosan több, illetve a maximumnál csekélyebb a kifizetés (például 60 ezer forintra 19,5 ezer forint jut).

Már az előbbi számok is meglehetősen jelentős különbséget mutatnak, de ez semmi ahhoz képest, amit az infláció miatti, a nyugdíjak összegébe később beépülő évenkénti emelés okoz. Mint korábban kimutattuk, a nyugdíjmilliomosok akár havonta vehetnének csak az emelés összegéből egy kisebb mosógépet, míg a legkisebb ellátásban részesülők nem egészen egy kiló paradicsommal fogyaszthatnak többet.

Több szálon is megrövidítették az idősebbeket

Az emlékezni képes (és akaró) nyugdíjasok örömét azért akár a választásokra is elfelhőzhetné néhány dolog. Például az, hogy a tervezettnél nagyobb növekedésből sem tavaly, sem az azt megelőző évben nem részesültek, ami nagyjából egy teljes prémiummal megrövidítést jelenthet. A kormány mindkét évben nagyjából 0,5 százalékkal becsülte alá a nyugdíjprémium kiszámításánál a GDP-növekedést. Számítások szerint két év alatt így 43 milliárd forintot csíphettek le a nyugdíjasok plusz juttatásából. (Amit az idén a járvány miatt akár ki is oszthatták volna, de alighanem azt gondolták, messze még a választás.)

Az áremelkedések ellentételezésére kialakított mostani (rendre utólagos kiegészítést hozó) rendszerben is veszítenek a nyugdíjasok. Abban az esetben ugyanis, ha az eredetileg kalkuláltnál nagyobb mértékű a drágulás, akkor már az okoz inflációs veszteséget, hogy a kompenzáció csak novemberben érkezik. Egyébként az infláció egyetlen tized százaléknyi változása – számoltuk ki korábban – 3,6 milliárd forinttal növelheti az állami kiadásokat. Ennyit spórolhat meg a költségvetés, másrészt pedig ennyivel rövidülhetnek meg az idősebbek.

(azénpénzem)

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3015719848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása