MEGSZÍVHATOD EZEKKEL AZ UTALVÁNYOKKAL: kapzsiságból kidobnád a pénzed az ablakon?
2020. augusztus 22. írta: BoldogÉ

MEGSZÍVHATOD EZEKKEL AZ UTALVÁNYOKKAL: kapzsiságból kidobnád a pénzed az ablakon?

nyaral.jpeg

Röviden összefoglalva: se nyaralás, se pénz. Úgymond a koronavírus mellékhatása ez is.

Sok befuccsolt utazáshoz kapcsolódó kuponokat, vouchereket találsz a neten: természetesen erre sokan spórolásból látnak fantáziát. Azonban ha figyelmetlen vagy, könnyen megütheted a bokádat - készített összefoglalót a Pénzcentrum.

Légy körültekintő, mielőtt belevágsz egy ilyen ügyletbe, így augusztus vége felé rengetegen szabadulnának utazási utalványaiktól.

A lap talált olyan december 31-ig felhasználható utalványt, amit konkrétan féláron kínáltak: 200 ezer forint értékben lehet menni egy zalakarosi hotelba, a hirdető 100 ezer forintot kér érte - ugyanebbe a hotelbe találtunk 100 ezer forintos utalványt is 10 ezerért. De láttunk 130 ezer forint értékű Aldi utazási utalványt is, amit 124 ezer forintért kínálnak eladásra.

Akadnak légitársaság-voucherek is: valaki például 500 eurónyi WizzAir utalványt akart eladni egy hirdetési csoportban, a hirdető "kedvező árfolyamon" adná el a vouchereket, 50 eurónként. A vételárról levélben lehet egyezkedni.

A Magyar Utazási Irodák Szövetésge szerint az első és legfontosabb, hogy meggyőződj róla, ki az utalványt kibocsátó szolgáltató, utazási iroda és szerezz részletes információt az utalvány beváltásának feltételeiről, mielőtt megvásárolod azokat!

Az utazási irodák legtöbbször utazási csomagban (közlekedés, szállás, ellátás stb.) kínálják szolgáltatásaikat utalványok formájában. Az utalványok átruházhatóak, azonban annak a személynek, aki eladja a birtokában lévő utalványt, tájékoztatnia kell az utazási irodát az eladás tényéről.

Ritkán előfordulhat, hogy csak szállás szolgáltatást tartalmaz az utalvány, illetve a csak repülőjegyet tartalmazó utalványok is elvétve kerülnek kibocsátásra, így feltétlenül fontos a megvásárlás előtt minden részletet egyeztetni az utazási irodával.

A pandémia következtében sok ezer utas utazása ellehetetlenült, az utazási irodák az utas által előleggel vagy teljes részvételi díjjal lefoglalt utakat nem tudták elindítani. A 2017-ben kiadott jogszabály szerint ilyen esetben az irodának 14 napon belül vissza kell utalnia az utasnak a részvételi díjat. A jogszabály bevezetésekor azonban ilyen méretű világjárványra senki nem gondolt, a turizmusban eddig nem volt ilyen helyzetre példa.

Az irodák a hozzájuk befolyt összegeket azonnal átutalják a külföldi szolgáltatóknak, akik több hónapos csúszással kezdték csak el visszautalni az irodáknak a pénzeket. Ennek feloldására kerültek például utalványok kibocsátásra, azonban az utasok sok esetben követelték a díjak visszatérítését és nem fogadták el a felajánlott utalványt.

A visszafizetések akár 2-3 hónapot is csúsztak, mostanában kezdett a helyzet normalizálódni.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5716173280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása