ÚJ koronavírus szabályok: Nyunyóka mondja hány fokosak lehetnek az érdi diákok
2020. szeptember 18. írta: BoldogÉ

ÚJ koronavírus szabályok: Nyunyóka mondja hány fokosak lehetnek az érdi diákok

mullercecilia-hofokotmond-koronavirus-gov-hu.jpg

Szinte le sem pörgött Orbán Viktor Facebook videója, már megjelent bejelentett intézkedéseket tartalmazó Magyar Közlöny.

Hatósági áras lesz a lakossági koronavírus-tesztelés, hétfőtől az önköltségben végzett PCR-tesztekért legfeljebb 19 500 forintot lehet kérni.

Maszkviselés - szórakozóhelyek:

A kormánydöntés értelmében kötelezően el kell takarni az arcot a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a plázákban, a színházakban, a mozikban, a könyvtárakban és a múzeumokban is. Szintén szigorodnak az ügyintézésre vonatkozó előírások is, így például az okmányirodákban, a kormányablakokban, a postákon, és más ügyfélfogadási helyiségekben is kötelezővé válik az orrot és a szájat takaró maszk viselése. A rendelet egyértelműsíti, hogy nem elég az arcot eltakarni, maszkot kell viselni.

A hat éven aluli gyermekek mellett a kórházakban fekvő betegek is mentesülnek a kötelező maszkviselés alól.

Az előírásokat be nem tartókat amellett, hogy figyelmeztetés után távozásra, illetve leszállásra szólíthatják fel, a megjelent rendeletnek köszönhetően már rendőri intézkedés alá is lehet vetni – az előírások megszegése szabálysértésnek minősül majd.

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23.00 óráig tarthat.

Október 1. – től iskolai lázmérés, ingyenes lesz az influenzaoltás:

Müller Cecília országos tisztifőorvos hatáskörébe tartozik majd annak meghatározása, hogy pontosan milyen testhőmérséklet felett nem léphetnek majd be a diákok és a tanárok az iskolákba. Az alsós neublókat a szülő a lázmérési pontig elkísérheti:

„Ha a gyermeket, illetve a tanulót az intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a maszkot visel, az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.”

Szintén október elsejétől lesz elérhető az ingyenes influenzaoltás, amely a dokumentum szerint nemcsak 2020-ban, hanem 2021-ben is elérhető lesz térítésmentesen.

A rendelet betartatása az üzemeltetők érdekében is áll majd, hiszen abban az esetben, ha nem tesznek a hibás vagy hiányos maszkviselés ellen, akkor több fokozatban szankcionálhatóvá válnak.

A hatóság az első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja, október 3-án lép életbe.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2716206242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása