Érden megvédi a helyi önkormányzat a gyerekeink tanszabadságát?
2017. július 02. írta: BoldogÉ

Érden megvédi a helyi önkormányzat a gyerekeink tanszabadságát?

erd-varoshaza-panoramio_hu.jpg

Szerencsésebb országokban azt támogatják a kormányok, hogy először tegyen érettségit a gyerek (nem biztos, hogy mindenhol érettséginek hívják) és utána válasszon szakmát.

Mi azért is az ellenkező irányba megyünk.

Azt gondoltuk eddig, hogy a Parragh-féle kamrai vélemény, egy elszigetelt jelenség, ami már eddig is felháborodást keltett anti-értelmiségi beszólásaival, például, hogy be kellene zárni pár gimnáziumot az országban, amire ez a háttéranyag csak rátesz egy lapáttal.

Nagyon „kedves” kis megoldásokat dolgoztak ki a dokumentumot megálmodók:

Mindjárt itt is van a központi írásbeli felvételi megíratása a gimnáziumokba vagy szakgimnáziumokba jelentkezőkkel, plusz a bejutási küszöb megalkotása.

Mielőtt továbbmennénk, gondoljunk csak bele az épp érintett gyerek vagy szülő helyzetébe, akik mindenhonnan azt hallják, és ami a legfontosabb azt tapasztalják, hogy legjobban diplomával lehet érvényesülni akár a multiknál, akár a közszférában. Ráadásul, fontos, hogy minél több nyelven beszéljen az ember. Ők most jogosan érezik úgy, hogy valamit el akarnak tőlük venni, valami nagyon fontosat: az érvényesülés lehetőségét.

A tervezetben további módosítási javaslatok is vannak, például, hogy felülről határozzák meg, hogy egyes megyékben bizonyos szakmákból mennyit képezhetnek az intézmények.

Vagy még kedvesebbek: azokat a gimnáziumba felvett diákokat, akiknek az osztálya létszámhiány nem indult el átirányítanák a szakképzésbe, és azok a tanulók, akiket általános eljárásban nem vettek fel sehová, pótfelvételin csak a szakképzésbe tudjon jelentkezni.

A lényeg, szerintünk, az, hogy újabb fronton akar beavatkozni az emberek hétköznapjaiba a kormány: szépen, óvatosan, de határozottan.

Majd ők megmondják, milyen szakmát tanuljanak a gyerekeink. Nehogy már mi és a gyerekünk döntse már el, mikor annyi lakatosra, szobafestőre, stb. van szükség.

Ezek után majd jöhet egyes szakmák, hivatások betiltása, legalábbis a gondolatmenetből ez következik.

Azért azt várjuk, hogy az önkormányzatok mindenhol elfogadnak majd egy olyan határozatot, amelyben leírják, hogy nem csökkentik a gimnazisták számát a városokban.

Ja, hogy ehhez némi bátorság kellene?

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr412635369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása