SOKAKNAK ÉLETBEVÁGÓ ÉRDEN IS: Hogy lehet igényelni a gyermek-otthongondozási díjat?
2019. május 16. írta: Cseri Pali

SOKAKNAK ÉLETBEVÁGÓ ÉRDEN IS: Hogy lehet igényelni a gyermek-otthongondozási díjat?

gyod.jpg

2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD). Előző egyperceseinkben olvashattak a gyermekek otthongondozási díjának az igénybevételi feltételeiről. Most azt mutatjuk be, hogy miként lehet igényelni az ellátást.A GYOD-ra történő igényt az alábbi szerveknél lehet benyújtani:

  • az igénybe vevő lakhelye szerinti járási hivatalnál;
  • a lakhely szerinti települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál;
  • kormányablaknál.

Mi az igénylés menete?

Az kérelmet az Igénybejelentés gyermekgondozási díjra nevű nyomtatvány kitöltésével lehet benyújtani, amely letölthető a kormányhivatalok honlapjáról, vagy személyesen kérhető valamennyi járási, polgármesteri hivatalnál vagy kormányablaknál – olvasható az Írisz Office adótervezőinek reggeli egyperces válaszában.

Az igénybejelentő mellé az alábbi dokumentumokat kell csatolni:

  • 6 év alatti ápolt gyermek esetén a magasabb összegű családi pótlékra jogosító igazolás, amely tartalmazza a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek állapotát, önellátási képességének a mértékét;
  • 6. életévét betöltött gyermek esetén a háziorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tartósan betegnek vagy súlyosan fogyatékosnak minősül
    ha a gyermek oktatási intézménybe jár, akkor az intézmény vezetőjének az igazolását az intézményben való tartózkodás időtartamáról;
  • 6. életévét betöltött gyermek esetén nem kell csatolni a háziorvosi igazolást abban az esetben, ha a gyermek fogyatékossági támogatásra, vakok személyi járadékára vagy rokkantsági járadékra jogosult.

(piacéspfrofit)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7114830050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása