DURVA, HOGY A SZLOVÁKOKRA IRIGYKEDÜNK! Náluk 190 ezer lesz a minimálbér!
2019. augusztus 02. írta: Smitt Róbert Író

DURVA, HOGY A SZLOVÁKOKRA IRIGYKEDÜNK! Náluk 190 ezer lesz a minimálbér!

minimalber.jpg

Szlovákiában a munkaügyi tárca 580 euróra emelné a minimálbért, nálunk 190 ezer lesz. Annyira dübörög a magyar gazdaság, hogy gyakorlatilag a szomszédaink fenekét bámulhatjuk a nagy versenyben. Le vagyunk körözve, ez a nagy helyzet.

A szlovák munkaügyi minisztérium javaslata értelmében jövőre 520 euróról 580 euróra emelkedhet a minimálbér összege. 

A munkáltatók és az alkalmazottak képviselőinek idén sem sikerült megegyezniük a minimális jövedelem összegéről. A minisztérium a javaslatot a Gazdasági és Szociális Tanács augusztus 19-i ülésén készül megvitatni a szociális partnerekkel.

A munkaügyi tárca által javasolt összeg 3,333 eurós órabért jelent. Veronika Husárová szóvivő elmondása szerint kompromisszumos megoldásról van szó. A Szlovák Szakszervezetek Szövetsége 635 euróra emelte volna a minimálbért, a munkáltatók képviselői 552,20 eurós minimálbért javasoltak.

A minimálbér összegének meghatározásánál figyelembe vették a makrogazdasági mutatókat is, konkrétan az alacsony munkanélküliségi rátát és a bizonyos szakmákra jellemző munkaerőhiányt. Ezen kívül reagáltak az állami és a közhasznú munkát végző alkalmazottak béremelésének tendenciájára is írja az újszo.com.

Magyarországon pedig hosszas egyeztetések után kétéves bérmegállapodást fogadtak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) résztvevői a 2018-as év utolsó előtti napján. A megállapodás szerint így 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 %-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Nézzük a számokat:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb bruttó összege (minimálbér) 2019. január 1-től:

Havi bér alkalmazása estén 149 000 Ft

2020: 160.920 Ft.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4914992252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása